Amikor egy egyén azt érzi, hogy az élete valamilyen krízishez ért, vagy mély pontra került, és bizonytalan a megoldás módjában, vagy annak sikérességében, a legnehezebb feladat annak az elfogadása, hogy segítséget kell kérnie, ráadásul egy idegentől. 

Ahhoz, hogy a szakembernek beszélni tudjunk problémáinkról, több tényezőt is figyelembe kell venni:

  • ·         Megfelelő szakembert választottam?
  • ·         Képes vagyok a választott szakember felé bizalmat szavazni?
  • ·         Elfogadható számomra az általa felkínált menetrend?
  • ·         Képes vagyok e részt venni a közös munkában?

Ezekre a kérdésekre nem lehet egy honlapon olvasható bemutatkozás, vagy esetleg ismerősöktől hallott információk alapján válaszolni, éppen ezért a következő lépéseket javaslom a tanácsadások során:

discussion-2822066

1. Első interjú

Itt megbeszéljük, hogy mi az a probléma, ami miatt felkeresett, kompetens vagyok e abban, hogy segítsek Önnek. Ezen az interjún, amennyiben mindketten úgy érezzük, hogy tudunk együtt dolgozni, felajánlok a helyzetnek megfelelő számú konzultációt (1-5-10 alkalom, vagy egyéni számú találkozás). A konzultációk időbeosztását és egyéb technikai feltételeket is megbeszélünk, melyekről részletes tájékoztató az alábbi linkeken is elérhető. Mivel ez az alkalom egy helyzetfeltáró beszélgetés, ahol a tényleges pszichológiai munka háttérbe szorul a technikai információk és a közös bizalomépítés mellett, ezért ez a konzultáció ingyenes (kivételt képeznek azok az esetek, melyek jellegükből adódóan eleve egy alkalomra tervezettek, mint például a pályaválasztási tanácsadás).

2. Konzultációs alkalmak

Az előzetes megbeszélés alapján, kölcsönösen megfelelő időbeosztásban, rendszeres időközönként találkozunk, és dolgozunk a problémája megoldásán. Nagyon fontos tudnia, hogy a segítő szakembernek nincs joga Ön helyett megtalálni és/vagy véghezvinni a megoldást, de kulcsot adhat ahhoz, hogy erre Ön képes legyen. Hosszú távon az a szerencsés, ha a közös munka során megtapasztalja, hogy ezt a kulcsot a későbbiekben önállóan is meg fogja tudni találni. A konzultációk száma természetesen nem kőbe vésett, az igényei alapján van lehetőség ennek növelésére vagy akár csökkentésére is. Természetesen az egész folyamatra érvényes az etikai elvek maximális betartása és a titoktartási kötelezettség..

connect-316638_2

A fentiekről a klienst minden esetben az első konzultáción szóban tájékoztatom, valamint írásban is rendelkezésére bocsátom. 18. életévét be nem töltött személy tanácsadáson váló részvételéhez írásos szülői beleegyezés szükséges.